Volkswagenin 48 V eTSI-kevythybriditekniikkaa polttomoottorin tukena
Polttomoottoritekniikkaan kohdistuvat vaatimukset kiristyvät, sillä lämpövoimakoneiden tulisi tehdä työnsä aikaisempaa puhtaammin ja taloudellisemmin. Kun tähän lisätään kasvaneet suuremmat odotukset niin suorituskyvyn kuin mukavuuden suhteen, voidaan ajoneuvon perinteisen voimalinjan nähdä tarvitsevan kehittyneen sähkötekniikan tukea.
Pelin avaus vuonna 2011
48 voltin kevythybriditeknologia on kohtalaisen tuore ajoneuvotekninen sovellus. Pelin avaus tapahtui vuonna 2011, kun useat saksalaiset autovalmistajat päätyivät esittämään mainitulla nimellisjännitetasolla toimivan sähköjärjestelmän kehittämistä. Sittemmin 48 V -rintamaan ovat liittyneet muun muassa Hyundai Group, Renault-allianssi, Stellantis (PSA + FCA) ja Volvo.
Hieman varttuneemmat ajoneuvoalaa tuntevat muistavat 1990-luvun lopun ja vuosituhannen vaihteen lyhyeksi jääneen 42 V -buumin. Systeemin piti ilmaantuman autoihin heti 2000-luvun alussa.
Näin ei kuitenkaan tapahtunut. Sitten aikaa vierähtikin toistakymmentä vuotta, ennen kuin uudelleen mietitty, toiminnoiltaan laaja-alaisempi ja nimellisjännitteeltään jonkin verran korkeampi (48 volttia) kevythybridijärjestelmä alkoi askel askeleelta vakiinnuttaa asemaansa.
Aluksi 48 voltin toimintoja ja laitteita ilmaantui isoihin ja kalliisiin autoihin, esimerkkeinä Volkswagen-konsernin Audi A8 ja Bentley Bentayga. Näissä 48 voltin sähköverkon toiminta ei rajoitu pelkästään moottoritilan toimintoihin vaan sisältää myös muun muassa aktiiviset, sähkömekaaniset ja ilman hydrauliikkaa toimivat kallistuksenvaimentimet. Kookkaan Bentayga-katumaasturin painopiste on verrattain korkealla, joten tehokkaalle kallistuksenvaimennukselle onkin tässä loistoautossa tarvetta.
Tällä tavoin toteutuksen hyötysuhde on korkeampi, jolloin laadukkaamman ajomukavuuden lisänä säästetään jos ei nyt paljoa, niin ainakin hiukan polttoainetta.
Kirjoittaja: Juha Kiiskinen