Siirry sisältöön
Moottoritekniikka
06.12.2023

Alfa Romeo Tonale PHEV Q4 – lataushybridi Alfan tapaan

Stellantis-konserniin kuuluva Alfa Romeo on tuonut markkinoille tehokkaan ja suorituskykyisen lataushybridiversion Tonale-katumaasturistaan.

Historiaa lyhyesti

Alfa Romeon toiminta autovalmistajana alkoi vuonna 1910. Kuusi vuotta myöhemmin, AD 1916, Nicola Romeo -niminen herrasmies otti yhtiön johtoonsa. Vuonna 1918 hän osti koko yhtiön. Ensimmäisen maailmansodan ajan yhtiö valmisti sotatarviketuotteita, kuten generaattoreita ja lentokonemoottoreita. Loppusyksystä 1918 sodan viimein päätyttyä merkiksi vaihtui Alfa Romeo.

Toinen maailmansota keskeytti jälleen autojen valmistuksen. Sodan aikana Alfa Romeo valmisti muun muassa moottoreita armeijan tarpeisiin. Tehdas vaurioitui pahoin Milanon pommitusten yhteydessä.

Sodan loputtua tuotanto aloitettiin vaihe vaiheelta uudelleen ja menestyksekkäästi, ja vuonna 1950 Alfa voitti kaikkien aikojen ensimmäisen Formula 1 -mestaruuden.

Sittemmin vaikeuksiin joutunut Alfa Romeo ajautui vuonna 1987 Fiat-konsernin haltuun. Jo tuolloin Fiat käytännössä dominoi Italian autoteollisuutta.

Vuonna 2014 oli aika FCA-fuusion, jossa Fiat hankki amerikkalaisen Chryslerin. FCA on lyhenne sanoista Fiat Chrysler Automobiles. FCA:n ilmoitettiin juridisesti olevan alankomaalainen yhtiö, jolla oli pääkonttori Lontoossa, ja jolla vain sattui olemaan aika tavalla tuotantoa muun muassa Italiassa ja Yhdysvalloissa.

Seitsemisen vuotta myöhemmin, vuonna 2021, perustettiin Stellantis-konserni, johon FCA:n lisäksi liittyi ranskalainen PSA-ryhmä. Stellantis-konsernin kerrotaankin olevan maailman neljänneksi suurin autovalmistaja.

Tonale PHEV -lataushybridimallin korkeajänniteakku latautuu parissa–kolmessa tunnissa, kun käytettävissä on 7,4 kilowatin maksimiteho. Kuva: Stellantis

AR Tonale

Niin sanottu crossover-tyyppinen Alfa Romeo Tonale esiteltiin vuonna 2022. Italiassa valmistettavan auton olemus on täkäläisittäin ilmaistuna katumaasturi­mainen. Kooltaan 4,528 metrin mittainen Tonale sijoittuu Alfa Romeo Stelvion alapuolelle. Tonalen akseliväli on 2 636 mm.

Tonale rakentuu samalle pohja­levylle kuin Amerikan-serkku – tai oikeammin lähi­sukulainen – Jeep Compass. 

Bensiinikäyttöiset moottorit ovat turboahdettuja, ja suurinta eli 2,0-litraista moottoria lukuun ottamatta niissä hyödynnetään hybriditekniikkaa. Dieselversiona tarjotaan 1,6 litran Multi­jet-moottoria (96 kW), jonka voimansiirron toteutus on kuusiportainen kaksoiskytkinvaihteisto etuvedolla.

Suomessa Tonale-vaihtoehdot ovat 1,5-litrainen turbomoottori (96 ja 118 kW) 48 voltin kevyt­hybridijärjestelmällä sekä ladattava PHEV Q4 -hybridimalli 1,3­-­litraisella turbomoottorilla ja taka-akselille sijoitetulla sähkö­moottorilla. 48 voltin kevyt­hybridimalleissa on seitsemänportainen TCT-kaksoiskytkinvaihteisto ja etuveto. 

Ladattavassa PHEV-versiossa on kuusiportainen automaattivaihteisto ja, kuten todettua, neliveto moderniin tapaan kardaaniakselittomalla toteutuksella.

Tonale PHEV -lataushybridimallin 1,33 litran turboahdettu FCA GSE -moottori kehittää 132 kW. Moottori on sijoitettu kohtalaisen taakse konehuoneessa. Kuva: Stellantis

Tehokas polttomoottori

Tonale PHEV Q4 -lataushybridimallin turboahdettu moottori on pienempi 1,3-litrainen, mutta tästä huolimatta se on tehokkaampi kuin 48 voltin kevythybridimallien 1,5-litrainen turbomoottori. Moottorin peruskonstruktio on FCA GSE eli kohtalaisen vapaasti suomennettuna ”pieni bensiinimoottori” voimakkaasti turboahdettuna ja korkeapaineisella bensiinin suorasuihkutuksella varustettuna. 

Lisäksi käytössä on Fiat Multi­air -tekniikka, mikä tarkoittaa imuventtiilien noston ja ajoituksen säätöä moottorin kuormituksen ja käytön mukaisesti sähkö­hydraulisella toiminnanohjauksella. Tällä halutaan parantaa moottorin hyötysuhdetta vähentämällä takaisinpumppauksen vaikutusta. Nelisylinterisen moottorin tarkka iskutilavuus on 1 332 kuutiosenttimetriä, joka rakentuu 70,0 millimetrin sylinteriporauksesta ja 86,5 millimetrin iskusta. Polttomoottorin akselitehoksi ilmoitetaan 132 kW (180 hv) pyörintänopeudella 5750 rpm. Vääntömomentti kirjataan lukemin 270 Nm pyörintänopeudella 1850 rpm.

Kaikki nykyajan vermeet löytyvät. Alfa Romeossa kuljettajan ADAS-avustusjärjestelmät ovat toiminnoiltaan varsin kattavia. Kuva: Stellantis
Oikealla oleva kierroslukumittari osaa sähkökäytöllä muuntautua energianäytöksi. Kuvan auto on varustettu mailimittarilla. Kuva: Stellantis

Sähkömoottori taka-akselilla

Tonale PHEV Q4:n taka-akselilla on induktiosähkömoottori, jonka suoritusarvoiksi ilmoitetaan 90 kilowatin teho ja 250 Nm vääntömomentti. Moottori siis toimii nelivedon varmistajana käyttäen takavedon voimansiirtoelementtejä.

Poltto- ja sähkömoottorista koostuva hybridivoimalinja kehittää 206 kilowatin järjestelmätehon, joka tekee Tonale PHEV Q4:stä varsin voimakkaan auton. Nollasta sataan Tonale PHEV Q4 kiihtyy 6,2 sekunnissa. 

WLTP:n mukaan mitattu polttoaineenkulutus ilmoitetaan numeroin 1,3 l / 100 km, mikä tarkoittaa 29 g/km hiilidioksidipäästöä. Rullien päällä laboratorio-olosuhteissa tapahtuvaan mittaukseen on toki lähdetty korkeajänniteakku täyteen ladattuna. Sähköenergiaa polttomoottorin tueksi samassa WLTP-mittauksessa tarvitaan 15,6 kWh per 100 km.

Akun lataaminen tapahtuu 7,4 kilowatin maksimitehoilla Type 2 -pistokkeella ja 32 ampeerin sulakkeen varmistamana. Korkeajännitejärjestelmän virtapankkina toimii litium­ioniakku, jonka bruttoenergiasisältö on 15,5 kWh.

Nettoenergiasisällöksi ilmoitetaan 12 kilowattituntia, jonka turvin autolla on mahdollista, tietyin reunaehdoin, ajaa enintään 63 kilometrin matka sähköllä.

Kirjoittaja: Juha Kiiskinen

Lisää aiheesta

Moottoritekniikka

Toyota Corolla Coupe 1600 GT (alias AE86) 1983–1987

Corollan viides sukupolvi AE86:n tarina alkoi tasan neljä vuosikymmentä sitten Toyotan esiteltyä viidennen sukupolven Corollan.  Viides sukupolvi oli ensimmäinen etuvetoinen…
Moottoritekniikka

Tonni käteen – tarinaa Lotus-Ford Twincam -moottorin kehityksestä

Vuonna 1952 perustettu brittiläinen Lotus Cars oli 1960-luvun alussa tilanteessa, jossa se tarvitsi edullisen, pienen ja mahdollisimman tehokkaan moottorin sekä…
Volkswagen 1,5 litran TSI-moottori
Moottoritekniikka

Volkswagenin 48 V eTSI-kevythybriditekniikkaa polttomoottorin tukena

Polttomoottoritekniikkaan kohdistuvat vaatimukset kiristyvät, sillä lämpövoimakoneiden tulisi tehdä työnsä aikaisempaa puhtaammin ja taloudellisemmin. Kun tähän lisätään kasvaneet suuremmat odotukset niin…