Siirry sisältöön
Uudet teknologiat
06.12.2023

Sähköautot ja -ajoneuvot yleistyvät vauhdilla – nyt esittelyssä Polestar

Polestarin historiaa

Polestar sai alkunsa Skandinaviassa vuonna 1996. Yritys keskittyi STCC-rata-autosarjan kilpatallin ylläpitämiseen. Myöhemmin yritys brändättiin uudelleen nimellä Polestar Racing. Volvo hankki yhtiön omistukseensa kesällä 2015.

Polestarin pääkonttori sijaitsee Torslandassa lähellä Göteborgia. Sillä on omistuspohjan myötä kiinteät suhteet niin Volvoon kuin Volvon omistavaan Geelyyn. Tähän saakka Polestar-sähköautot on valmistettu Kiinassa, mutta malliston laajentuessa osa tuotannosta tapahtuu Pohjois-Amerikassa.

Polestar aloitti virittämällä ja rakentamalla Volvo-malleja tavallista suorituskykyisemmiksi, mutta vuonna 2018 esiteltiin omaa suunnittelua ja tuotantoa edustava Polestar 1 -malli.

Polestarin osake noteerataan New Yorkin NASDAQ-teknologiapörssissä.

Polestar 1 viitoitti tien

Polestar 1, jota valmistettiin varsin rajallinen 1 500 auton määrä, on turboahdetulla, nelisylinterisellä, bensiinikäyttöisellä Volvo-polttomoottorilla ja kahdella sähkömoottorilla varustettu lataushybridi, jonka järjestelmäteholta on noin 450 kW. Kerrotaan, että suorituskykyinen Polestar 1 saavuttaa sadan kilometrin tuntinopeuden 4,2 sekunnissa. Sähkökäytöllä tapahtuvaksi toimintamatkaksi ilmoitettiin 150 km, mutta tämä on mitattu ja kerrottu käytöstä poistuneen (EU) NEDC-ajosyklin mukaisesti.

Ensimmäinen täyssähköinen Polestar-malli on merkitty numerolla 2. Polestar 2:n tuotanto alkoi vuonna 2020, ja sitä on valmistettu sekä kaksi- että nelivetoisena versiona. Aina vuosimalliin 2024 saakka kahdella pyörällä vetävä Polestar 2 on ollut etuvetoinen, mutta koettuaan nuorennusleikkauksen muuttui perusvoimalinjalla (eli yhdellä sähkömoottorilla) varustettu auto takavetoiseksi. 

Muutoksesta huolimatta Polestar 2 -mallia saa edelleen myös nelivetoisena (Dual Motor), kuten aikaisemminkin. Kompaktin kokoinen auto on korimalliltaan 5-ovinen liftback.

Vuosimallia 2024 edustava yksimoottorinen (teho 220 kW) saavuttaa 655 kilometrin toimintamatkan WLTP-mittauksen mukaisesti ilmoitettuna. Litiumioniakun nimellisjännite on 400 V kapasiteetin ollessa 82 kWh.

Mallisto laajenee 

Polestar-mallisto laajenee vauhdilla. Piakkoin markkinoille on tulossa Polestar 3, joka on tyylikkäällä ja kohtalaisen kookkaalla SUV-tyyppisellä korilla varustettu kaksimoottorinen (Dual Motor) ja nelivetoinen täyssähköauto. Ennakkoilmoituksen mukaan Polestar 3 saavuttaa noin 600 kilometrin toimintamatkan WLTP-mittauksen mukaisesti normitettuna.

Tämän lisäksi myyntiin ovat varsin tiheällä ilmestymistahdilla tulossa mallit Polestar 4 (SUV Coupe, tuotanto on jo käynnistynyt), Polestar 5 ja roadster-tyyppinen Polestar 6. 

Space-esittelytilat

Suomessa pelkistetyn kliiniseltä vaikuttavia mutta varsin viihtyisiä Polestar Space -esittely- ja elämystiloja on kaksi. Helsingin Herttoniemen lisäksi vastaavanlainen tila on Tampereen Lokomonkadulla. 

HATY (Helsingin Autoteknillinen yhdistys) järjesti yritysvierailun Polestar Space -tilaan Helsingin Herttoniemessä.

Polestarin mukaan Space-esittelytila tarjoaa uudenlaisen autojen jälleenmyyntikokemuksen, jossa on mahdollisuus tutustua Polestar-malleihin, koskettaa ja tunnustella innovatiivisia materiaaleja sekä tutkia autojen sisäisiä toimintoja.

Polestarin hankkiminen

Polestarin hankinta perustuu verkossa asiointiin. Tilausprosessi käynnistyy halutun auton valitsemisella. Sitten järjestetään rahoitus ja vakuutus. Kolmantena steppinä ovat mahdolliseen vaihtoautoon liittyvät aspektit. Tässä käytetään Pole­starin alueellisia myyntikumppaneita, joita ainakin tällä hetkellä on pääkaupunkiseudulla (Bilia), Turun seudulla (Keskusautohalli), Tampereen seudulla (Käyttöauto) ja Oulun seudulla (Wetteri).

Neljäs vaihe on tilaaminen ja maksaminen verkossa sekä tilatun (oli tämä sitten uusi tai pre owned -käytetty) Polestarin toimitus. Tässä yhteydessä tilaustaan voi hallita, ja toimitusajankohdan lähestyessä varmistuu tarkka toimituspäivä.

Luovutuksen yhteydessä Polestar-asiantuntija käy läpi tarkistuslistan varmistaakseen, että kaikki on asianmukaisessa kunnossa. Asiantuntija käy läpi kaikki auton ominaisuudet auton lukituksen avaamisesta ja akun lataamisesta aina Polestar-applikaation älypuhelimeen lataamiseen ja yhdistämiseen asti.

Helsingin ja Tampereen Polestar-esittely- ja elämystilojen lisäksi luovutuspaikaksi on valittavissa Turku ja Oulu.

Ja huoltaminen

Polestar-huoltoverkosto sisältää Suomessa noin 30 toimipaikkaa. Polestarin mukaan autojen huoltaminen on yhtä vaivatonta kuin niiden omistaminen. Samalla Polestar ilmoittaa tekevänsä yhteistyötä Volvo Car Groupin kanssa. Koska kyse on korkeajännitejärjestelmällä varustetuista täyssähköautoista, on huoltoja ja esimerkiksi mahdollisia takuukorjauksia tekevä henkilökunta koulutettu asiaan kuuluvalla tavalla näihin tehtäviin.

Polestarin myyntijohtaja Tuukka Uunilan mukaan Polestar on vahvasti mukana käyttövoimamurroksessa kohti vastuullisempaa tulevaisuutta myös yritys­autoilijoiden näkökulmasta. ”Polestar on ruotsalainen suorituskykyisiä premium-sähkö­autoja valmistava automerkki, joka haluaa parantaa yhteiskuntaa ja nopeuttaa siirtymää kestävään liikkumiseen muotoilun ja teknologian keinoin”, kuvaa Uunila.

Kirjoittaja: Juha Kiiskinen

Lisää aiheesta

Uudet teknologiat

ePTI (Electronic Periodic Technical Inspection) – elektronisesti ohjattujen turvajärjestelmien sähköinen määräaikaiskatsastus

Ajoneuvojen määräaikaiskatsastuksen tarkoituksena on varmistaa ajoneuvon tieliikennekelpoisuus, päästö- ja saastelaitteiden asianmukainen toimivuus ja paikallisen tieliikennelainsäädännön säädöstenmukaisuus. 
Uudet teknologiat

TDK ja Goodyear ilmoittavat yhteistyöstä rengasälyteknologioiden kehittämiseksi

TDK ja Goodyear ilmoittavat yhteistyöstä rengasälyteknologioiden kehittämiseksi. Yhtiöiden tavoitteena on kehittää ajoneuvoissa ja rengassovelluksissa käytettäviä antureita ja niihin liittyviä teknologioita
Uudet teknologiat

Goodyear ja ZF yhteistyö palkittiin

Goodyearin SightLine-ratkaisu vähentää vesiliirron riskiä, koska se pystyy havaitsemaan osittaisen vesiliirron varhaisessa vaiheessa ja antaa suosituksia optimaalisesta nopeudesta, jolla ajoneuvon hallittavuutta voidaan parantaa.