Siirry sisältöön
Rengaspaineiden mittaus
Rengas
14.10.2022

Rengasratsia: Talvirenkaat ajetaan loppuun kesällä

Viime viikolla päättyneen Rengasratsia-turvallisuuskampanjan tarkastuksissa noin 5,6 prosenttia autoilijoista ajoi talvirenkailla. Osuus on kaksinkertainen viime vuoteen verrattuna. ”Alueellisesti talvirenkaita tuli vähiten vastaan Lapissa ja eniten etelässä. Kyse ei siis ole aikaisesta varautumisesta talveen. Talvirenkaat on haluttu ajaa loppuun kesällä”, Autonrengasliiton puheenjohtaja Jarmo Nuora sanoo.

Laki sallii nastattomilla talvirenkailla eli niin sanotuilla kitkarenkailla ajamisen myös kesällä. Turvallisuussyistä näin ei kuitenkaan pitäisi tehdä. Talvirenkaiden pito-ominaisuudet on tehty talvea varten. ”Kesäaikaan vetisellä tienpinnalla huonokuntoinenkin kesärengas on luotettavampi kuin uusi talvirengas. Kitkarenkailla jarrutusmatkat ja vesiliirron riski kesäaikana kasvavat huomattavasti.”

Renkaiden kunto jatkaa paranemistaan

Autonrengasliitto, poliisi ja Liikenneturva ovat järjestäneet Rengasratsian lähes joka syksy vuodesta 1997 lähtien. Kokonaiskehitys antaa Nuoran mielestä suuren syyn iloon. Vuonna 2014 huonokuntoisilla renkailla ajoi 12,2 prosenttia autoilijoista, tänä vuonna vastaava luku oli 7,2 prosenttia. Tutkimuksessa huonokuntoiseksi arvioitiin rengas, jonka urasyvyys on alle 2 millimetriä.

Joka kymmenes ajaa vajaapaineisilla 

Urasyvyyden ohessa Rengasratsiassa on tutkittu rengaspaineet. Jatkuvana trendinä on ollut renkaiden välisten paine-erojen pieneneminen. Noin joka kymmenennen auton renkaissa painetta oli vain 1,4 – 2,0 baria. Suosituspaineet riippuvat ajoneuvon ja renkaan koosta, mutta pienissäkin autoissa suositellaan käytettäväksi vähintään noin 2,2 barin painetta. Inflaatio ja kiristyneet polttoaineen hinnat pakottavat kiinnittämään asiaan huomiota. 

”Alhaiset rengaspaineet lisäävät polttoaineenkulutusta 3 – 6 prosenttia ja lyhentävät renkaan elinikää 25 –50 prosenttia. Oikeilla rengaspaineilla keskivertoautoilija voi säästää pelkästään polttoainekuluissa vähintään 15 euroa kuukaudessa”, korostaa Nuora. 

Tarkasta talvirenkaat nyt

Kesärenkaat tarjoavat vielä pääsääntöisesti lokakuun alkupuolella oikean ja keliin sopivan rengastuksen lähes koko maassa, mutta talvirengaskausi lähestyy vääjäämättä. Nykyisen tieliikennelain mukaan talvirenkaita on käytettävä kelin niin vaatiessa marraskuun ensimmäisen ja maaliskuun viimeisen päivän välillä.

Talvirenkaalta vaaditaan lain mukaan vähintään 3 millimetrin urasyvyys, joten talven alussa urasyvyyttä olisi hyvä olla jäljellä vähintään 5 mm. Nastoja renkaasta saa puuttua enintään 25 prosenttia.  

Lisää aiheesta

Rengas

Puncture-proof tyre: La Poste opts for Uptis 

The MICHELIN Uptis puncture-proof tyre will be fitted to 40 La Poste vans in the Hauts-de-France region (North of France) by the end of 2024 
Rengas

Falken- ja Nexen-renkaat osuvat laatua hakevalle hintatietoiselle kuin nyrkki silmään

Kesärengassesonki lähestyy. Kesärenkaiden kysyntä kasvaa eksponentiaalisesti, kun lumet sulavat ja aurinko alkaa lämmittää.  Syy on selvä. Jokainen ajatteleva autoilija tietää,…
Rengas

Toyo Tires Proxes Sport 2

Nanoteknologiaan pohjautuva Proxes Sport 2 tarjoaa suorituskykyä ajamisesta innostuvalle kuljettajalle. Uuden erittäin suorituskykyisen renkaan avulla kuljettaja voi maksimoida voiman siirtymisen tiehen turvallisesti renkaan tarkan käsittelyn ja poikkeuksellisen hyvän märkäpidon ansiosta.