Siirry sisältöön
Ihmiset & Yritykset
25.04.2023

Autokorjaamo-messut haudattiin. Mitä seuraavaksi?

Huhtikuussa tuli tieto, ettei Autokorjaamo-tapahtumaa järjestetä. Pitkittynyt odotus päättyi järjestäjätahojen yksimieliseen päätökseen haudata Suomen jälkimarkkinoiden erikoismessut lopullisesti. 

Pandemian aikana Suomen autoala on selviytynyt ilman kaupallisia tapahtumia, ja tämän uskotaan toimivan myös tulevaisuudessa. Tällä hetkellä näyttää siltä, ettei Suomessa järjestetä lähitulevaisuudessa autoalan messuja. Ainakaan siihen asti, kunnes autokauppiaat päättävät toisin. Kysyimme alan vaikuttajilta, onko kotimaisten autoalan erikoismessujen tulevaisuus todellakin niin epätoivoinen. 

Antti Valtavaara, AD Finland:
”Messuja tarvitaan ehdottomasti”

Antti Valtavaara, AD Finland: ”Olemme osallistuneet Autokorjaamo-tapahtumiin säännöllisesti, ainakin sinä aikana, kun itse olen ollut yhtiön palveluksessa. Tänä vuonna tulee täyteen 25 vuotta. Olimme kuulemma yksi melko harvoista yrityksistä, jotka olivat vahvistaneet järjestäjälle osallistumisensa sitovasti tälläkin kertaa.”

”Mielestäni messuja tarvitaan ehdottomasti. Luonnollisesti vaadittavien panostusten ja mahdollisten tuottojen suhdetta on tarkasteltava kriittisesti, ja messujen sisällöstä varmasti riittää mielipiteitä – mitä, miten ja kenelle, siitähän on kyse.”

”Kohderyhmäajattelu, sen mukainen mittakaava ja kiinnostavat sisällöt – niistä kai mahdollinen menestysresepti jatkossakin koostuu. Minun mielestäni tarvetta ja kysyntääkin kohtaamisille kyllä on.”

Mervi Heino, Arpre:
”Päätös lakkauttamisesta oli yksimielinen – tarvitaan iso uudistus”

”Olemme osallistuneet kaikkiin Autokorjaamo-näyttelyihin, joista ensimmäiset pidettiin Dipolissa. Tämän vuoden tapahtumaan olimme kyllä ilmoittautuneet, mutta harkitsimme vakavasti pois jäämistä.”

”Messujärjestäjien ja näytteilleasettajien taannoisessa kokouksessa tehtiin yksimielinen päätös siitä, että Autokorjaamo-messuja ei enää jatkossa tulla järjestämään. Päätös kertonee alan toimijoiden kannan tapahtumasta ja koko sen konseptista. Tarvitaan iso uudistus!”

”Jos ja kun seuraavaa alan tapahtumaa suunnitellaan, pitää ottaa huomioon yleinen muutos, joka on tämänkin tapahtuman elinkaaren aikana tapahtunut. Tarkoitan tällä kieli-taidon kehittymistä, matkustamisen helppoutta sekä internetin mahdollisuuksia. Asiakaskunta ja koko maailma on muuttunut.”

”Messutapahtuman tulee luonnollisesti olla asiakkaita kiinnostava, mutta myös – ja ennen kaikkea – näytteilleasettajille kannattava ja uusia liikesuhteita luova tapahtuma.”

”Mahdollisen uuden tapahtuman kehittämisessä tulisi mielestäni lähteä kartoittamaan eri asiakasryhmien ja messuvieraiden odotuksia ja toiveita. Olisiko kiinnostavampi kenties jokin laajempi tekniikan alan kokonaisuus, jonka osana korjaamolaitteet, varaosat ja renkaat olisivat? Vai olisivatko pienemmät erikoistapahtumat maakunnissa kiinnostavampia messuvieraille ja kannattavampia näytteilleasettajille?”

Jarkko Lehtinen, Gates:
”Vetonaulan keksiminen on hyvä ajatus”

”Olen ollut Autokorjaamo-messuilla usein, ensin Tecalemitin osastolla 1990-luvun alusta lähtien ja Gatesin kanssa vuoden 2008 jälkeen. Vuonna 2023 olisin osallistunut todennäköisesti jonkun maahantuojamme osastolla omana Gates-osastona.” 

”Itse olen sitä ikäluokkaa, että koen messut tärkeiksi verkostoitumisen ja asiakkaiden tapaamisen kannalta. Monien vapaiden korjaamoiden omistajat ovat omaa ikäluokkaani ja tulevat mielellään messuille. Etenkin jos heille järjestetään bussikuljetus, kuten maakunnan vapaat varaosakauppiaat usein tekevät. Toki heillä on usein ketjupäivät erikseen tai Autokorjaamo-messujen yhteydessä. Helsinki ei ainoa paikka, Tampere tai Lahti kävisi myös.”

”Osa ihmisistä toki käy korjaamomessuilla ulkomailla, mutta korjaamoyrittäjille messut ovat tarpeen myös kotimaassa. Mielestäni joka kolmas vuosi järjestettävä tapahtuma ei tuottaisi näytteilleasettajille niin paljon kustannuksia. Ainakin viimeksi vene- ja moottoripyörämessuilla oli tavallista enemmän kävijöitä, miksei myös autoalan ammattimessuilla? Voisiko paikallisilla Autoteknisen yhdistyksen osastoilla olla roolia kimppakyytien järjestäjinä ja kokouksiensa pitäjinä messuilla?”

”Vetonaulan keksiminen on hyvä ajatus – ideoita taitaa vain puuttua. Uusien autojen näyttely vuonna 2023 oli hyvä idea, mutta sen peruivat automaahantuojat. Miten olisi Classic Motorshow’n kanssa yhdessä Lahdessa keväisin?” 

Vesa Manninen, Tecalemit:
”Tapahtuma vaatii muutakin kuin uutuustuotteita”

”Tecalemit on ollut Autokorjaamossa joka vuosi, ja olisimme olleet tänäkin vuonna. Messujen konsepti ei mielestäni ole vanhentunut, mutta autokorjaamon ympärille rakennettuina messut vaativat jotain muutakin kuin alan uutuustuotteita, jotta ihmisiä saadaan tässä kiireisessä maailmassa liikkeelle maakunnista, tutustumaan paikan päälle. Opiskelijoille tämä on tietysti hyvä tapahtuma. Kohtaamisia kaivataan edelleen, mutta tähän ympärille ehkä muutakin kuin perinteistä mallia. Mikä se olisi, en osaa sanoa.”

”Nykyään autojälkimarkkinoilla on myös muun tyyppisiä tapahtumia kuin korjaamomessut (esim. AKL Tech Day tai Aftersales Summit), jotka tietysti ovat erilaisia tapahtumia. Ehkä tämän tyyppisten tapahtumien yhdistäminen korjaamomessuihin olisi mietinnän arvoinen asia.”

Jukka Heiskanen, Vannetukku.fi:

”Viimeisen 10 vuoden ajan olemme osallistuneet Autokorjaamoon. Messujen konsepti on toimiva ainoastaan, jos autokorjaamoyrittäjät tulevat messuille. Messujen hinta on ollut varsin korkea kävijämäärään nähden. Vuosi, jolloin tilaisuus oli ulkona kylmässä teltassa, tuhosi messujen mainetta.” 

Verkosto syntyy vuoro­vaikutuksella

Jyrki Vuorenmaa, Diagno Finland:

”Olemme osallistuneet Autokorjaamo-tapahtumaan useita vuosia, viimeksi vuonna 2018. Messut ovat perinteisesti tuoneet paikalle paljon opiskelijoita ja korjaamoalan yrittäjiä sekä työntekijöitä. Palautteiden perusteella tuotteiden fyysinen näkeminen ja koskettaminen sekä erilaisten näytösten seuraaminen on edelleen kiinnostavaa ja useasti myös silmiä avaavaa. Myös ihmisten vuoro­vaikutus fyysisissä tapahtumissa luo paremmin verkostoa kuin digitaalisessa maailmassa.”

”Jo ennen korona-aikaa kohonneet messukustannukset kyllä puhuttivat. Kustannukset ovat mielestäni olleet osasyynä tapahtumien siirtoon ja näytteilleasettajien katoon. Pöyristyttäväksi menevä hinnoittelu voi torpata koko homman.”

”En tiedä, tarvitaanko messuilla erityinen vetonaula. Pääaiheena tulisi olla autokorjaamoala, joka on hyvin monimuotoinen. Uusi tekniikka tai uudet asiat houkuttelevat. Esitelmät ja messujen oheisohjelma kiinnostaisivat messujen kävijöitä. Myös esittelytilaisuudet sekä työsuoritteet tuovat aina lisää väkeä.” 

”Ovatko Autokorjaamo-messut yksin yhtä vetovoimainen tapahtuma kuin esimerkiksi yhdessä Auto-messujen kanssa, on kysymysmerkki. Laajana ehkä, pienimuotoisena kenties ei.”

Kimmo Korhonen, Finnkone:

”Finnkone osallistui ensimmäisiä kertoja Autokorjaamo-tapahtumaan uudistetulla ilmeellä 2000-luvun puolivälissä. Olisimme mielellämme mukana omalla osastolla myös vuonna 2023.”

”Ammattimessujen merkitys on selvästi pienentynyt, mutta uusien tuotteiden esittelytilaisuuksilla saisimme houkuteltua paljon asiakkaita. Messuille on erittäin vaikeaa saada kävijöitä, jos tapahtuma järjestetään yrityksen omilla voimilla. Messut voisivat olla pienimuotoisemmat.”

Juha Seppälä, Diagno Finland:

”Diagno on ollut Helsingin Autokorjaamo-tapahtumassa kaikkina vuosina mukana. Tarkoitus oli olla mukana myös tällä kertaa. Messuille tuli kuitenkin niin paljon peruutuksia muista alan isoista yrityksistä, että tunnistettiin riskinä, että messut kutistuvat, sinne ei tule riittävästi kävijöitä ja nekin, jotka tulevat – pettyvät. Oli ihan järkevä päätös perua messut.”

”Alalle olisi ollut tärkeää näkyä ja saada alan ihmiset tutustumaan eri yrityksiin ja uutuuksiin. Myös alan vetovoiman takia olisi tärkeää näkyä. Tämän huolen jakavat kaikki, mutta ei tietenkään voi olla niinkään, että muutamat jälkimarkkinatoimijat kantavat tästä kustannukset.”

”Kustannukset ovat iso tekijä. Kymmenien tuhansien eurojen investointi kahteen messupäivään on erittäin iso panostus. On aiheellista punnita tapahtuman panos-tuotos-suhdetta ja sitä, voisiko samalla panostuksella saada tehtyä tuottavampaakin markkinointia. Varmasti jonkinlaisessa muodossa messuille on vielä tarvetta tulevaisuudessa.”

Lisää aiheesta

Ihmiset & Yritykset

Nokian Raskaat Renkaat Oy käynnistää muutosneuvottelut Nokian-tehtaalla

Nokian Raskaat Renkaat Oy käynnistää muutosneuvottelut tavoitteena tuotannon sopeuttaminen markkina- ja kysyntätilanteeseen. Muutosneuvottelut koskevat Nokian Raskaat Renkaat Oy:n työntekijöitä Nokian-tehtaalla, yhteensä noin 160 henkilöä.
Ihmiset & Yritykset

Lapin Kumin miljoonainvestointi Jyväskylään valmistui

Lapin Kumin lähes 5 miljoonaa euroa maksanut investointi Jyväskylään on valmistunut keskeiselle liikepaikalle Seppälänkankaalle.
Ihmiset & Yritykset

Lujakumi Oy irtautuu Full Fit Team Oy:n ostoyhteenliittymästä

Lujakumi Oy on toiminut 70 vuotta ja ollut siitä asti mukana Full Fit Team Oy: n toiminnassa, sen eri toimintamalleissa ja kokoonpanoissa noin 25 vuotta.