Siirry sisältöön
Kestävä kehitys
19.02.2025

PET-polyesterin osuus renkaissa kasvaa 

Continental kasvattaa kierrätysmateriaalien osuutta rengastuotannossa. Useat tehtaat ovat siirtyneet käyttämään polyesteriä, joka on valmistettu kierrätetyistä polyeteenitereftalaattipulloista (PET). Continentalin mukaan tämä lisää valmistajan usean rengasmallin kierrätetyn materiaalin osuutta noin kolme prosenttia.

ContiRe.Tex-teknologia

Kaaviokuva miten muovipulloista tehdään autonrenkaita
ContiRe.Tex -teknologia: muovipullosta autonrenkaaseen. © Continental

Renkaan koosta riippuen yhteen renkaaseen käytetään 15 PET-pulloa. Continental auttaa säästämään arvokkaita luonnonvaroja korvaamalla raaka-aineita kierrätetyllä polyesterillä. 

Vuonna 2021 esitelty Continentalin oma ContiRe.Tex-teknologia perustuu PET-pullojen hyödyntämiseen. Pullot kehrätään polyesterilangaksi ilman kemiallisia välivaiheita, ja niistä valmistettu materiaali kestää erinomaisesti renkaaseen kohdistuvaa rasitusta.

Innovatiivista ContiRe.Tex-teknologiaa on käytetty pienessä mittakaavassa vuodesta 2022 alkaen Portugalin Lousadon ja Tšekin Otrokovicen rengastehtailla. Myös Saksan Korbachissa ja Ranskan Sarregueminesissa sijaitsevat tehtaat ovat hiljattain alkaneet käyttää kierrätettyjä PET-pulloja autonrenkaiden valmistamisessa.

Osa kestävän kehityksen strategiaa

Continentalin mukaan tavanomaiseen henkilöauton renkaaseen käytetään tällä hetkellä noin 15–20 prosenttia kierrätettyjä ja uusiutuvia materiaaleja.

Siirtyminen kestävämpiin materiaaleihin on tärkeä osa Continentalin kestävän kehityksen strategiaa. Rengasvalmistajan tavoitteen mukaan uusiutuvien ja kierrätettyjen materiaalien osuus tuotannossa kasvaa yli 40 prosenttiin vuoteen 2030 mennessä. Tällöin kaikki uudet henkilöautojen ja kevyiden kuorma-autojen renkaat sisältävät vain kestävästä PETistä valmistettuja korkealuokkaisia polyesterikuituja. 

Turvallisuuden maksimointi 

Continentalin rengastuotannossa käytetään erityyppisistä polyestereistä valmistettuja kudoksia. Niiden kohdennettu käyttö antaa renkaille halutun lujuuden, joustavuuden ja kestävyyden. 

Kierrätetty tai uusiutuva PET, jolla on erinomainen vetolujuus, kestävyys ja lämmönkestävyys, on yhtä vakaa ja sopii renkaiden valmistamiseen yhtä hyvin kuin perinteinen raakaöljystä valmistettu kudosmateriaali.

Continental hyödyntää eri teknologioita varmistaen, että kaikki rengastuotannossa käytettävät polyesterityypit voidaan muuntaa PETiksi vuoteen 2030 mennessä. Kierrätetyn PETin lisäksi rengasvalmistaja selvittää myös biopohjaisen tai kemiallisesti kierrätetyn PETin käyttöä.

Vuoteen 2050 mennessä: renkaat kierrätetystä materiaalista 

Continental pyrkii tehokkaasti siirtymään tuotannossaan mahdollisimman paljon vastuullisiin raaka-aineisiin. Continentalin tavoitteena on käyttää renkaissaan yli 40 prosenttia uusiutuvia ja kierrätettyjä materiaaleja vuoteen 2030 mennessä. Vuoteen 2050 mennessä tavoitteena on täysin kierrätetystä materiaalista valmistetut renkaat.

Kirjoittaja: Valentina Ahlavuo

Lisää aiheesta

Kestävä kehitys

Sähköala valitsi Opel Astra Electric ST:n Vuoden sähköauto 2025 -palkinnon voittajaksi

Sähköalaa edustava Sähköinsinööriliitto ry on valinnut Opel Astra Electric ST:n vuoden parhaaksi sähköautoksi Suomessa. Palkinto jaettiin jo seitsemännen kerran. Paljon…
Kestävä kehitys

MEKO-konsernin EV-huoltostrategia:

Pohjois-Euroopan suurin autoalan jälkimarkkinoiden konserni MEKO on päivittänyt kestävän kehityksen ja liikekasvun strategiansa. Elokuussa järjestetyssä sidosryhmä- ja lehdistötilaisuudessa MEKOn johto ja asiantuntijat kertoivat lähiaikojen suunnitelmista rakentaa Pohjoismaihin laaja sähköisten ajoneuvojen korjaamoverkosto.
Kestävä kehitys

TPMS myös raskaaseen kalustoon

Rengaspainevalvontaa (TPMS) koskeva säädös laajenee koskemaan myös raskasta kalustoa.