Siirry sisältöön
Kestävä kehitys
03.10.2024

MEKO-konsernin EV-huoltostrategia:

Sähköajoneuvojen korjaukset ovat jälkimarkkinoille uusi mahdollisuus

Pohjois-Euroopan suurin autoalan jälkimarkkinoiden konserni MEKO on päivittänyt kestävän kehityksen ja liikekasvun strategiansa. Elokuussa järjestetyssä sidosryhmä- ja lehdistötilaisuudessa MEKOn johto ja asiantuntijat kertoivat lähiaikojen suunnitelmista rakentaa Pohjoismaihin laaja sähköisten ajoneuvojen korjaamoverkosto. MEKO painottaa, että tulevaisuudessa on tärkeää varmistaa, että sähköautojen omistajilla on käytettävissään saman tason palvelut ja mukavuus kuin perinteisten ajoneuvojen omistajilla.

Asennemuutos vaati uutta ajattelutapaa

EV-ajoneuvojen kantaa pidetään Suomessakin yleisesti toivottomana korjaamoiden liikevaihdon kasvun kannalta. MEKOn mukaan sähköautot voivat olla jopa kalliimpia ylläpitää kuin perinteiset autot – paino, komponentit ja vääntö kuluttavat autoja nopeammin. 

Frankfurtin Automechanikassakin todettiin useasti, että autoteollisuus kehittyy samanaikaisesti useaan eri suuntaan. OEM- ja IAM-komponentti- ja osavalmistajien näkymä tulevaisuuden kehitykseen on varsin hämärä: yhtenäinen linja puuttuu. Sähköautot tulivat jäädäkseen, ja huolto tulee olemaan positiivinen ongelma.

Innovaatioiden merkitys jälkimarkkinoille kasvaa sähköautojen yleistyessä. Esimerkkinä on etädiagnostiikka, joka tehostaa ajoneuvojen korjausta. Etädiagnostiikan ansiosta vikojen etsintä tapahtuu ilman fyysistä pääsyä autoihin. Sähköautojen monimutkaisten järjestelmien huollossa etädiagnostiikka on korvaamattoman tärkeä menetelmä.

MEKO korostaa, että sähköautojen kasvava osuus ajoneuvo­kannasta tuo merkittäviä muutoksia autoteollisuuden jälkimarkkinoille. Euroopan pisimmälle sähköistynyt maa on tällä hetkellä Norja, jonka perusteella voidaan ennustaa myös autoteollisuuden jälkimarkkinoiden tulevaa kehitystä.

Norja on EV-jälkimarkkinoiden edelläkävijä

  • Aiemmin arvioitiin, että sähkö­autot vähentäisivät jälki­markkinapalvelujen kysyntää, mutta kokemukset osoittavat päinvastaista: sähköautojen ylläpitokustannukset voivat olla jopa korkeammat kuin perinteisten ajoneuvojen. 
  • MEKO korostaa, että autojen jälkimarkkinoiden on jatkossa sopeuduttavaa uusiin vaatimuksiin. Korkean jännitteen komponenttien huoltaminen sekä sähköautojen suuremman painon ja korkeamman vääntömomentin aiheuttama renkaiden, jousituksen ja jarrujen kuluminen asettavat uusia haasteita.


Koulutus on välttämätöntä, kouluttajat kullanarvoisia

  • Lisäksi uusien innovaatioiden ja uudenlaisen koulutuksen merkitys korostuu, kun sähköautot yleistyvät. Korjausten tehokkuus on jo nyt kasvanut uuden teknologian avulla merkittävästi. 
  • Tulevaisuudessa jälkimarkkinoita ohjaavat useat tekijät. Nämä muutokset edellyttävät jälkimarkkinoilta mukautumista ja jatkuvaa innovointia, jotta ne voivat vastata uudenlaisiin asiakastarpeisiin.
MEKO-konsernin toimitusjohtaja Pehr Oscarson.

Autoteollisuuden jälkimarkkinat ja niiden tulevaisuus

Tulevaisuuden markkinassa sähköautosiirtymä nähdään yhtenä muutoksen ajurina, mutta ajureita on muitakin. MEKO-konsernin toimitusjohtaja Pehr Oscarsonin mukaan keskeisiä muutostekijöitä on viisi:

1. Enemmän sähköautoja: Sähkö­autojen yleistyminen vaikuttaa merkittävästi markkinoihin.

2. Voimakas kilpailu auton omistajien huomiosta: Kilpailu asiakaskunnasta kiristyy.

3. Hintojen läpinäkyvyys: Hintatiedon avoimuus kasvaa, mikä lisää kuluttajien tietoisuutta.

4. Jakelijoiden monipuolistuminen: Uudet jakelumallit ja toimijat tulevat markkinoille.

5. Kestävyysregulaatiot: Uudet säädökset pakottavat yrityksiä mukautumaan kestävän kehityksen vaatimuksiin.

Sähköautojen vaikutukset markkinaan – MEKOn kokemukset Norjasta

Norjan markkinajohtajana MEKO on saanut arvokkaita kokemuksia ja näkemyksiä Norjasta. Kokemus osoittaa, miten riippumattomat jälkimarkkinat tulevat pitkällä aikavälillä muuttumaan. MEKOn kokemusten pohjalta voidaan jopa arvioida jo nyt, miten markkinat kehittyvät jatkossa esimerkiksi Ranskassa, Saksassa ja Italiassa, joissa sähköautojen osuus kokonaisautokannasta on vielä alhainen.

Koivunen Oy ajaa ProMeister -akatemian toimintaa Suomessa

MEKO Suomea hallinnoiva yhtiö Koivunen Oy järjestää ProMeister-akatemiassa korjaamoille tarkoitettuja koulutuksia sekä tarjoaa teknisiä ohjeistuksia ajoneuvomalleittain. Vastaavia ProMeister-akatemioita on myös muissa MEKOn yhtiöissä eri maissa. 

https://meko.com

Lisää aiheesta

Kestävä kehitys

TPMS myös raskaaseen kalustoon

Rengaspainevalvontaa (TPMS) koskeva säädös laajenee koskemaan myös raskasta kalustoa.
Kestävä kehitys

Toimitusjohtaja Antti Huhtala, Autoklinikka: Suomessa 600 000 – 700 000 sähköautoa 2030-luvun alkupuolella

Ajoneuvokannan sähköistyminen on tosiasia. Ennakoimme, että Suomessa on 2030-luvun alkupuolella 600 000 – 700 000 sähköautoa (EV + PHEV)
Kestävä kehitys

Romuajoneuvojen käsittely osaksi perustutkintoa

Romuajoneuvojen käsittely osaksi perustutkintoa. Romutukseen menevissä ajoneuvoissa on käyttökelpoisia osia sekä huolellista talteenottoa vaati­via ja jatkokierrätykseen ohjattavia käyttöaineita.