Skip to content
Ihmiset & Yritykset
31.10.2024

Kempower Oyj: Pikalatausjärjestelmiä Lahdesta

Lyhyt oppimäärä historiaa

Hitsauskoneita valmistava Kemppi Oy perustettiin Lahdessa vuonna 1949. Vuosikymmenten aikana voimakkaasti kasvaneen yhtiön pääkonttori on edelleen Lahdessa, ja toimintaa on yli 70 maassa.

Omien sanojensa mukaan Kemppi on sitoutunut parantamaan hitsauksen laatua ja tuottavuutta valokaaren jatkuvalla kehittämisellä. Päämääränä on toimittaa edistyksellisiä tuotteita, digitaalisia ratkaisuja ja palveluita ammattilaisille lähtien teollisuushitsausyrityksistä ja päätyen yksittäisiin urakoitsijoihin.

Kuten todettua, Kempower puolestaan perustettiin vuonna 1997 kehittämään tasavirta- eli DC-virtalähteitä. 12 vuotta myöhemmin toiminta jatkui Kemppi-konsernin tutkimus- ja kehitysyksikkönä. Samoihin aikoihin huomio alkoi kiinnittyä sähkökäyttöisten ajoneuvojen latausratkaisuihin.

Vuonna 2017 Kempowerin toiminta yhtiönä käynnistyi uudelleen, ja vuoden 2021 loppupuolella Kempower irtautui emokonsernista ja listautui Helsingin pörssiin.

Kasvu-uralla

Nykyisin sähköajoneuvojen DC-pikalatauslaitteita valmistavalla Kempower Oyj:llä on Lahdessa kaksi tehdasta, joissa lattiatilaa on yhteensä lähes 14 000 neliömetriä. Toinen tuotantolaitoksista sijaitsee Scanian entisessä bussitehtaassa Ala-Okeroistentiellä, toinen puolestaan Iskun entisissä tuotantotiloissa toisella puolella kaupunkia Mukkulassa. Vierailun aikana laitoin merkille, että tehdastilat antoivat erittäin siistin ja toimivan vaikutelman. Toimistoja yhtiöllä on Helsingissä ja Tampereella, lisäksi on tutkimustyöhön keskittyvä yksikkö Vaasassa.

Ulkomailla tuotantoa kerrotaan olevan Yhdysvalloissa, edustustoja pitkin poikin Eurooppaa sekä yksi filiaali Oseanian markkinoilla. Viennin osuus tuotannosta on noin 90 %. Tärkeimmät vienti­maat ja -alueet ovat Pohjois-Amerikka ja Eurooppa, mutta Kiinan markkinoita kohtaan ei tunneta mielenkiintoa. Vuonna 2023 yhtiön liikevaihto oli noin 284 miljoonaa euroa. Henkilöstöä oli kaikkiaan noin 900 henkilöä, joista Suomessa 675 henkilöä.

Vastatuulta

Kesällä 2024 Kempower Oyj ilmoitti muutosneuvotteluista, joiden perusteella työpanosta Suomessa leikattiin noin 70 henkilötyövuodella. Yhtiö toteuttaa myös 10 henkilötyövuoden vähennyksen ulkomailla.  

Lisäksi Kempower aikoo toteuttaa myös muita kannattavuuden parantamiseen liittyviä toimenpiteitä sekä Suomessa että tytäryhtiöissään Suomen ulkopuolella.

Nopeasti laajentunut ja kasvanut toiminta on ilmeisesti hetkeksi saavuttanut kulminaatiopisteensä. Uusien sähköautojen kauppa on taantunut, yhtiön asiakkailla on reilusti tuotteita varastoissaan, korot ovat korkeita eikä investointeja oikein uskalleta tehdä. Isossa kuvassa sähkökäyttöisten ajoneuvojen kasvutrendin katsotaan kuitenkin jatkuvan. 

Laaja mallisto

Kempowerin mukaan sen DC-pikalatauslaitteiden laaja mallisto perustuu modulaariseen ja skaalautuvaan laitealustaan, jonka toimintaa ohjataan tehokkaan ohjelmiston avulla.


Nestejäähdytteinen 400 kW satelliittiyksikkö CCS-latauspistokkeella.
Kuva: Kempower Oyj

Latauslaitteet on joustavasti rakennettu satelliittijärjestelmiksi, jossa tehonsyöttöyksikkö (PowerUnit)  ruokkii satelliittimoduulia esimerkiksi 600 kilowatin yhteisteholla. Jokainen latauspääte eli sähköautoon liitettävä tehomoduuli voi kehittää esimerkiksi 50 kilowatin lataustehon.  Kempowerin mukaan modulaarinen laitestruktuuri mahdollistaa asennettujen tehomoduulien määrän asteittaisen lisäämisen, 1–12 kappaletta niin sanotussa kolmikaappiversiossa.

Laitteisto voidaan rakentaa joko ulos tai sisätiloihin. Tämä perustuu säänkestävään runkoon ja elektroniikan erikoispinnoitteeseen.

Lataustehojen kasvaessa laitteissa siirrytään nestejäähdytykseen. Näin esimerkikisi 400 kilowatin ratkaisussa, joka on tarkoitettu suurempien ajoakkujen lataukseen, ensisijaisena kohderyhmänä kaupunkibussit ja jakeluautot.

Megawatin lataustehot

Hiljattain mielenkiinnon kohteeksi ovat nousseet sähkörekkojen latausratkaisut, joissa puhutaan jopa megawatin tai hieman ylitse lataustehoista. Tällaisessa pikalatausyksikössä voi olla CCS- ja MCS-latauspistoke, joka kykenee toimittamaan suurimmillaan 1 500 ampeerin maksimivirran. Sähkörekan latauksen pitäisikin tapahtua nopeasti – usein sillä aikaa, kun kuljettaja pitää hetken taukoa ruokaillen ja virkistyen.

PowerUnit-tehonsyöttöyksikkö latauspistokkeella.
Kuva: Kempower Oyj.

Edellisiä huomattavasti kevyemmän laiteratkaisun tarjoaa niin sanottu stand alone -kevyt­yksikkö, joka on tarkoitettu pieniakkuisten korkeajännitejärjestelmien, kuten hybridikäyttöisten autojen lataukseen.

Tällainen ratkaisu on Kem­power AC Satellite, joka tukee ajoneuvon oman latauslaitteen kolmivaihelatausta. Tällaisia laitteita voidaan käyttää joko kohdeveloitusperusteella tai lisäpalveluna eri kohteissa, kuten ostoskeskuksissa tai hotellien pysäköintihalleissa. Enimmäislatausteho on 22 kW.

Myös maksupäätteitä

Yhtiö valmistaa myös maksupäätteitä, jotka voidaan saumattomasti integroida pikalatauslaitteisiin. Payter P66-maksupääte mahdollistaa lähimaksujen suorittamisen yleisillä luottokorteilla tarjoten kätevän ja tehokkaan ratkaisun. Kempowerin mukaan maksupääte varmistaa monipuolisen maksujen käsittelyn laajalle käyttäjäjoukolle, sillä siinä on esimerkiksi niin kontakti­ton kortinlukija, magneettiraidan lukija kuin sirunlukijakin. 

Kierrätettävyys avainasemassa 

Kaikissa toiminnoissaan Kempower Oyj haluaa minimoida hiilijalanjälkensä. Osat ja komponentit pyritään hankkimaan ensisijaisesti kotimaisilta toimijoilta, jotka sijaitsevat kohtuullisen lähellä yhtiön omia tuotantolaitoksia. Tällä tavoin tiedetään tarkkaan, mistä tavarat tulevat, ja tarvittaessa reklamaatiovaste saadaan nopeaksi. Samalla kuljetusmatkat jäävät lyhyiksi. 

Kestävän kehityksen ytimeen kuuluu latauslaitteiden 99-prosenttinen kierrätettävyys tuotteiden elinkaaren lopussa kaikissa tuoteryhmissä sekä täyden hiilineutraaliuden saavuttaminen vuoteen 2035 mennessä.

ChargEye on puolestaan sovellus, joka Kempowerin mukaan tarjoaa laajennetun latauskokemuksen sähkökäyttöisten ajoneuvojen kuljettajille ja käyttäjille.

Kirjoittaja: Juha Kiiskinen, JK-Textservice

Kempower Oyj

Related posts

Koneinsinööri Tuomo Holm on nimitetty Autotarvikkeen hankinta- ja tuoteosaston johtajaksi.
Ihmiset & Yritykset

Rengastien Autotarvike Oy:n nimitysuutinen

Koneinsinööri Tuomo Holm on nimitetty Autotarvikkeen hankinta- ja tuoteosaston johtajaksi. Holm tuo mukanaan vuosikymmenten kokemuksen ja laajan osaamisen autovaraosien maahantuonnista, tuotehallinnasta…
Ihmiset & Yritykset

Wihuri Oy Tekninen Kauppa – Täyden Palvelun Korjaamolaitetalo 

Wihuri on tuonut korjaamolaitteita maahan jo vuodesta 1921 lähtien. Tuote- ja palveluvalikoima koostuu korjaamolaitteiden, työkalujen ja ajoneuvolämmittimien huippumerkeistä niin raskaalle…
Ihmiset & Yritykset

Suomalaiset rengaskauppiaat Falken Tyresin matkalla Nürburgringillä 

Jouko Kaartinen NDI Finlandista kertoo, että Nürburgringin ratakäynti oli uskomaton kokemus. ”Kisa oli loistava. NDI:lle tuli kaksoisvoitto, kun Falken Porsche…