Siirry sisältöön
Uudet teknologiat
07.03.2023

Audi: digitaalinen valaistus näyttää kirkasta suuntaa tulevaisuuteen, osa 2

Katse eteen – ja taakse

Pelaamista auton valoilla

Audin mukaan A6 e-tron -konseptiauto tarjoaa mahdollisuuden auton valoihin perustuvaan pelaamiseen. 

Mistä mahtaa olla kysymys? Progressiivisilla Digital Matrix LED -ajovaloilla voidaan projisoida videopeli maahan tai auton edessä olevalle seinälle. Tällä tavoin auton käyttäjät voivat pelata Audin sähkökäyttöakun latautuessa. Käytännössä auton valoista tulee käyttäjän mobiililaitteella ohjattavan videopelin esittävä digitaaliprojektori. 

Audin mukaan A6 e-tron -tutkielma tarjoaa mahdollisuuden auton valoilla tapahtuvaan pelaamiseen. Progressiivisilla Digital Matrix LED -ajovaloilla voidaan projisoida videopeli maahan tai auton edessä olevalle seinälle. (Kuva: Audi)

Audi ilmoittaa, että se tarkastelee jatkuvasti mahdollisuuksia laajentaa kuluttajille tarjottavia sovelluksia. Tulevaisuudessa tämä voi mahdollisesti tarkoittaa elokuvatuottajien ja pelivalmistajien sisällön integroimista.

Kurvikkaita näkymiä

Digitaalinen OLED-tekniikka on jo uudistanut Audin Digital Matrix LED -ajovaloja, mutta teknologia näyttää myös suuntaa valojen tulevaisuudelle. 

Audin näkemyksen mukaan joustavat, kolmiulotteiset OLED-takavalot tulevat korvaamaan kaksiulotteiset substraatit. Tämä antaa tiettyjä vapauksia myös autojen muotoilun suhteen.(Kuva: Audi)

OLED ei ole perinteinen valonlähde, vaan valot ovat muuttumassa auton ulkoisiksi näytöiksi. Ne parantavat turvallisuutta ja luovat uusia mahdollisuuksia personointiin. Lisäksi ne mahdollistavat uudenlaisen kommunikoinnin muiden tienkäyttäjien kanssa.

Digitaaliset OLED-takavalot ylettyvät mukautuvuudessa vielä pidemmälle. Niissä käytetty teknologia on kuin joustava substraatti, joka mahdollistaa siirtymän kaksiulotteisesta esityksestä kolmiulotteiseen. 

Kyse ei ole vain aiempaa näyttävämmistä valoista, vaan lisäksi tekniikka luo edellytykset integroidulle digitaaliselle valosuunnittelulle ja siten viestimiselle symbolinäyttöjen avulla.  

Turvallisuustoiminnot ja valojen personointi­mahdollisuudet

Audin mukaan yhtiön teknologiapuolen henkilöstö tekee yhteistyötä suunnittelun kanssa aina tuotekehityksen ensivaiheista alkaen. Lisäksi olennaista on tyyppihyväksynnästä vastaavien viranomaisten kanssa tehtävä yhteistyö. 

Audille valot merkitsevät ennen kaikkea turvallisuutta, siis näkymistä ja näkemistä. Valojen kehittämisestä vastaavien henkilöiden mukaan digitalisaatio tarjoaa yhä enemmän mahdollisuuksia tehdä autoista entistä turvallisempia.

Audilla valotekniikkaa ja valosuunnittelua ei voi erottaa toisistaan. Valot ovat kirjaimellisesti näkyvä osoitus Audin teknologisesta osaamisesta. Autoille annetaan erottuva ilme. Samalla sekä automallin että merkin luonnetta terävöitetään. 

Audille merkin tunnistettavuus on tärkeää. Myös pimeällä ajettaessa. (Kuva: Audi)

Tunnistettavuus tärkeää

Audin edustajien mukaan Audi-merkkinen auto pitää voida tunnistaa yölläkin ensisilmäyksellä niin läheltä kuin kaukaa. Audin on aina oltava tunnistettavasti Audi, mutta tilaa jätetään myös yksittäisen automallin luonteenpiirteille.

Mutta miten Audin tunnistettavuus oikein taataan? Tunnusomaiset segmentoidut valoelementit korostavat auton leveyttä. Segmentit muodostavat yhtenäisen kokonaisuuden. Valosuunnittelijat laittavat tarvittaessa kaikki valotunnisteet ja toiminnot liikkumaan niin, että sekä auto että maahan projisoidut digitaaliset kuvat näyttävät tyylikkäiltä.

Hyödyllistä tiedon­välitystä valojen avulla

Personointimahdollisuuksien lisäksi valojen toinen uusi funktio on nopea viestintä, jonka merkitystä tulee tulevaisuudessa olemaan kohtalaisen helppo arvostaa. 

Muiden tiellä liikkujien kanssa verkottunut Audi voi esimerkiksi saada tietoa siitä, että edessä olevalla tieosuudella on mustaa jäätä. Auto pystyy varoittamaan tästä takana tulevaa liikennettä takavalojensa välityksellä. Kun vaara on tiedostettu, kuljettajat voivat säätää nopeuden ja etäisyyden sopiviksi ja varautua muutenkin tilanteeseen hyvissä ajoin. Digitaalisten OLED-elementtien automaattinen ohjaus ajon aikana muiden varoittamiseksi on mahdollista heti, kun lainsäädäntö sen sallii.

Pidempi kuin auton käyttöikä: OLED ja elinikäinen laatu

Digitaalisissa OLED-valoissa käytettävästä tekniikasta keskusteltaessa otetaan usein esille valolaitteiden kestävyys. 

Audin tuotekehityksen mukaan digitaaliset OLEDit on suunniteltu nimenomaan autoilun ja ajoneuvotekniikan vaatimuksia ajatellen. Kehitystyössä OLED-elementtien vanhenemista on pyritty ehkäisemään lämpötilan hallinnalla ja huolellisella koteloinnilla, jonka toimeksiantona on estää elementtejä joutumasta tekemisiin liiallisen kosteuden kanssa. 

Audin mukaan OLED-elementtien kestävyysprofiili vastaakin autoissa käytettäviä tavanomaisia LEDejä. Digitaalisten OLEDien käyttöikä on myös huomattavasti konventionaalisia OLED-näyttöjä pidempi. Lisäksi autojen ulkovalokäytölle tärkeä luminanssi on niissä merkittävästi suurempi.

Suurempaa jarruvaloa

Energiatehokkaat, kirkkaasti valaisevat, mukautuvat ja älykkäillä toiminnoilla varustetut OLED-takavalot tulivat ensi kertaa saataville Audi Q5 -mallin yhteydessä parisen vuotta sitten. (Kuva: Audi)

Toinen turvallisuutta parantava ja kommunikaatiota lisäävä tekniikka on katon takareunan spoileriin integroitu projisointivalo (mapping light), joka heijastaa Audin quattro-logon takaikkunan yläosaan. Toiminto tuo uusia mahdollisuuksia viestimiseen, mutta Audin mukaan jarruvalon laajentaminen tällä tavoin parantaa myös sen erottuvuutta – ja potentiaalisesti turvallisuutta.

Projisointivalo näkyy vain auton takana oleville. Audin kuljettaja ei näe valotehostetta lainkaan, vaikka se heijastetaankin auton takaikkunaan. Tällä tavoin ei synny kiusausta jäädä tuijottamaan sitä. 

Ikkunaprojisointi otettiin käyttöön Kiinan markkinoilla kesällä 2022 myyntiin tulleissa SUV-malleissa. 

Audi ilmoittaa haluavansa tulevaisuudessa käyttää spoileriin sijoitettavaa projisointivaloa globaalina varusteena uusien personointivaihtoehtojen tarjoamiseksi. Oikeudellisista syistä auton käyttäjien suunnittelemat projisoinnit eivät silti tule olemaan mahdollisia.

Kirjoittaja: Juha Kiiskinen, JK-Textservice

Lisää aiheesta

Uudet teknologiat

ePTI (Electronic Periodic Technical Inspection) – elektronisesti ohjattujen turvajärjestelmien sähköinen määräaikaiskatsastus

Ajoneuvojen määräaikaiskatsastuksen tarkoituksena on varmistaa ajoneuvon tieliikennekelpoisuus, päästö- ja saastelaitteiden asianmukainen toimivuus ja paikallisen tieliikennelainsäädännön säädöstenmukaisuus. 
Uudet teknologiat

TDK ja Goodyear ilmoittavat yhteistyöstä rengasälyteknologioiden kehittämiseksi

TDK ja Goodyear ilmoittavat yhteistyöstä rengasälyteknologioiden kehittämiseksi. Yhtiöiden tavoitteena on kehittää ajoneuvoissa ja rengassovelluksissa käytettäviä antureita ja niihin liittyviä teknologioita
Uudet teknologiat

Goodyear ja ZF yhteistyö palkittiin

Goodyearin SightLine-ratkaisu vähentää vesiliirron riskiä, koska se pystyy havaitsemaan osittaisen vesiliirron varhaisessa vaiheessa ja antaa suosituksia optimaalisesta nopeudesta, jolla ajoneuvon hallittavuutta voidaan parantaa.