Siirry sisältöön
Yleinen
22.04.2025

DENZA Z9GT: Kiina tuo legendansa premium-markkinoille

Tullisota ei lannista Kiinan autoteollisuutta. Milanon designviikolla nähtiin kiinalaisen BYD-automerkin itsevarma tulo Euroopan ylimielisen yleisön eteen. Autotuotannon ja -suunnittelun luvatun maan Italian valinta DENZA Z9GT:n lanseerauskentäksi ei ole sattuma. Italia on tarinoiden maa. Kiina kirjoittaa uutta autoteollisuuden historiaa, ja Milanon Brera Design -alueen katukuva on paras tausta BYD:n uudelle luomukselle. 

DENZA on BYD Groupin muotoiluun ja teknologiaan perustuva premium-automerkki. Merkki perustettiin vuonna 2010 BYD:n ja Daimlerin yhteistyönä, ja se toi ensimmäisen ajoneuvonsa markkinoille vuonna 2014. 

Euroopan markkinoille DENZA-malleja tuodaan vuoden 2025 aikana. Ensimmäinen eurooppalainen mallisto koostuu kolmesta autosta, mm. tila-auto ja maasturit ovat odotettavissa. Hienostunut ja huipputeknologinen Z9GT on kärkimalli. Hintaluokka on todennäköisesti sama kuin Porschen. 

DENZA Z9GT: Täyssähköinen malli, pituus 5,2 m, painoa noin 3 tonnia. Kolme sähkömoottoria, etumoottorin teho 230 kilowattia, taka-akselin molempien moottorien teho 240 kilowattia. Sadan kilowattitunnin akku. Sähköjärjestelmä on 800-volttinen. Kolme näyttöä: kuljettajan ja matkustajan näytöt 13,2-tuumaisia, keskinäyttö 17,3-tuumainen.

Yhteisteho on 965 hevosvoimaa, kiihdytys sataseen 3,4 sekunnissa, kantama yli 600 km. 

DENZA Z9GT:n autosuunnittelija Wolfgang Egger luo emotionaalisen yhteyden yleisöön. Inspiraationa DENZAn muotoon ja pintakäsittelyyn on silkki, Kiinan autenttisin tuote kautta ihmiskunnan historian. Wolfgan Egger on tehnyt pitkän uran suunnittelemalla automalleja Alfa Romeolle, Audille ja Lamborghinille. 

BYD korostaa vahvoja historiallisia yhteyksiä Eurooppaan, ja Wolfgang Eggerin 30 vuoden ura maailman johtavana autosuunnittelijana tukee kiinalaisten markkinointistrategiaa. DENZAn Euroopan-debyytin kunniaksi Wolfgang Egger valaisee DENZAn taustoja, sen muotoilua ohjanneita tarinoita ja teemoja. Egger korostaa DENZAn asemaa Euroopan automarkkinoilla määrittelemällä sen ”uudeksi autoteollisuuden premium-luokaksi”.

Egger painottaa DENZAn eurooppalaisia juuria. ”Tiimi on kansainvälinen, ja henki on kansainvälinen. Suunnittelukeskus on täynnä intohimoa autoja kohtaan. Keskitymme luomaan seuraavan sukupolven autoja ja liikkuvuutta. Design-tiimissä työskentelee 1 200 suunnittelijaa. Olemme suuri ja hyvin läheinen perhe, joka on melkein kuin yliopisto. Keskustelemme jatkuvasti mm. muotoilusta, materiaaleista, väreistä ja siitä, mistä asiakkaat pitävät eri maissa.” 

Wolfgang Egger, maailman johtava autosuunnittelija, BYD.

MISSION ELEGANCE

Voitteko kertoa meille, Wolfgang Egger, miten määrittelette uudelleen autojen premium-luokan?

Tämä on todellakin hyvin syvällinen kysymys, mutta se on koko DENZA-hankkeen ytimessä. Haluamme rakentaa tuotemerkin, eikä se onnistu yksinkertaisesti luomalla auto, tuomalla se markkinoille ja sanomalla, että se on premium-luokan auto. Brändi lähtee liikkeelle tehtävästä, ja DENZAn tapauksessa kaikki tämä keskittyy liikkeessä olevaan eleganssiin. 

Tästä lähtee tarina, joka ohjaa meitä – eikä se ohjaa vain minua selittäessäni, miksi autossa on jokin viiva. Se on myös tunnetarina, joka välittyy ilman sanoja, kun näkee auton, omistaa auton tai ajaa autolla. Se on asioita, jotka voi tuntea: nähdä, koskettaa mutta myös kuvitella fantasian tapaan. Ja vain jos kaikki nämä tunteet puhuvat samaa kieltä ja asiakas tuntee olonsa mukavaksi ja sitoutuu tarinaan, syntyy todellinen brändi. Tämän saavuttaminen vaatii paljon kovaa työtä, koska aluksi tarvitaan johdonmukaisuutta.

WHERE FOCUS GOES, ENERGY FLOWS

Johdonmukaisuutta? Onko tämä todella niin keskeinen tekijä?

Ehdottomasti. Jokaisessa yksityiskohdassa, jokaisessa linjassa, jokaisessa materiaalissa, jokaisessa värissä – kaikessa! Kaiken on sovittava tähän tehtävään.

Meillä on nyt esimerkiksi suunnittelun laatua käsittelevä osasto, joka tarkastaa päivittäin mallit ja kaikki suljetut linjat, erottelut, materiaalit, materiaalien ja pintojen yhdistelmät. Otetaan esimerkiksi jokin sisätilojen osa, kuten kromivuoraus – osan poikkileikkauksessa [paksuudessa] voi olla vain 0,3 millimetrin ero, joka kuitenkin saa aikaan eron sen välillä, näyttääkö se halvalta vai kalliilta.

Tämä yksityiskohtien huomioiminen on osa prosessia, johon on sitouduttava, ja sen me teemme; tiimissämme on nuoria, suunnittelijoita ja mallintajia, ja he kasvavat tuntemaan näiden elementtien DNA:n.

SILKIN KAUNEUS ON LUONNOLLISUUS

Olet viitannut silkkiin DENZAn pintakäsittelyssä. Voitko selittää, miten tämä näkyy autojen todellisessa ulkonäössä?

Kyse on siitä, miten silkki virtaa, miten se laskeutuu, kun se peittää jotakin. Otetaan veistos tai DENZA Z9GT:n kaltainen ajoneuvo ja päällystetään se silkillä. Sitten otetaan sama esine ja päällystetään se puuvillalla. Tiedät, mitä tapahtuu: silkki laskeutuu luonnollisesti ja peittää kappaleen, mutta näyttää silti pinnan alla sen kauneuden, joka on jo olemassa.

Toinen silkin kauneus on sen luonnolliset värit. Materiaalilla on tällainen perintö, ja sen värit ovat jo tuhansia vuosia vanhoja – värit, jotka eivät koskaan katoa, vaan ovat aina kauniita.

Sitten on vielä itse pinta: kun kosketat silkkiä, tunnet, että… no, sitä ei voi sanoin kuvata. Se vain on yksi parhaista asioista, joita elämässä voi koskettaa. 

KAUNEUS ON KAUNEUTTA

Miten saatte tämän virtaavan pintakäsittelyn toimimaan esimerkiksi DENZA Z9GT:n kaltaisen auton kanssa, jonka suorituskyky on uskomattoman korkea? Muodon on tuettava ajoneuvon toimintaa, eikö niin?

Ehdottomasti. Tämä on haaste, aivan kuten se on aina ollut haaste muotoilussa. Itse asiassa hyvässä muotoilussa on aina otettu huomioon aerodynamiikka ja huolehdittu siitä. Muotoilu ei ole toiminnallisuuden kanssa vastakkain; toiminnallisuus on osa muotoilua, aivan kuten kauneus on osa muotoilua. Toiminnallisuus on myös osa intohimoamme.

Muotoilussa – aivan kuten arkkitehtuurissakin – on joitakin sääntöjä. Jokaisella linjalla, jokaisella grafiikalla ja jokaisella pinnalla on oltava suhde toisiinsa, ja näiden suhteiden on oltava järkeviä. Ei voida vain ottaa viivaa ja laittaa sitä jonnekin; sillä on oltava alku ja loppu, ja sen on oltava vuorovaikutuksessa auton muiden osien, aerodynamiikan ja kaiken muun kanssa. Oikeat linjat korostavat veistoksen kauneutta: samoin kuin hyvä puku pukiessaan ihmistä näyttää hänet paremmin kuin ihminen itse pystyy itsensä näyttämään.

Onko Z9GT:ssä ja DENZAssa yleisesti ottaen elementtejä, joista olet erityisen ylpeä tai jotka todella osoittavat suunnittelutiimin ja insinööritiimin yhdistetyt vahvuudet?

Odotan innolla ajoneuvon pintojen selittämistä, koska suunnittelijat ja mallintajat ovat lisänneet niihin erityisiä yksityiskohtia, jotka toimivat yhdessä auton fyysisen muotoilun kanssa. Käytämme tietysti myös tietokoneavusteista suunnittelua, mutta tietokoneella on yksi käsitys ja ihmiskäsillä toinen. Olen innoissani voidessani näyttää, miten nerokas tiimimme on muuntanut kaiken tämän Z9GT:n korin pinnoiksi.

Auton sisätilassa teimme uskomattoman paljon töitä äänikokemuksen eteen. Meillä on dynaaminen kaiutin keskellä kojelautaa, joka tarjoaa sekä visuaalisen että auditiivisen kokemuksen. Myös ilmanvaihtoaukot toimivat sähköisesti: esimerkiksi ilmavirran suuntaa säädetään kosketuksella. Ilmanvaihdon käynnistäminen, sulkeminen ja suuntaaminen tapahtuvat sähköisesti ja automaattisesti kosketuksen avulla.

Ja tietysti materiaalit. Ovissa on luonnonläheistä puuta, mutta erityisen paljon työskentelimme mattasilkkisten pintojen parissa. Niitä pidän toisena esimerkkinä sellaisista elementeistä, joissa voi fyysisesti nauttia Z9GT:stä ja tuntea inspiraatiomme autoa kohtaan.

Lisää aiheesta

Rengas

Iconic: MICHELIN Road W GT exclusively for Honda Gold Wing

The Honda Gold Wing has been an icon of long journeys since 1975, blending Japanese DNA with American influences. As…
Rengas

Aika hankkia uudet talvirenkaat?

Lue asiantuntijan vastaukset kolmeen yleisimpään kysymykseen rengasliikkeen tiskillä Talvi on tulossa ja sen myötä uudet talvirengassäädökset. Moni suomalainen valmistautuu tulevaan…
Moottoritekniikka

Tonni käteen – tarinaa Lotus-Ford Twincam -moottorin kehityksestä

Vuonna 1952 perustettu brittiläinen Lotus Cars oli 1960-luvun alussa tilanteessa, jossa se tarvitsi edullisen, pienen ja mahdollisimman tehokkaan moottorin sekä…